среда, 25. март 2015.

Најзагонетнији српски песник

 Момчило НастасијевићЈЕДАН од најупечатљивијих и вероватно најзагонетнијих српских песника, Момчило Настасијевић, до краја свог прекратког живота остао је самотњак, за многе недокучив. До бесмртности и бескраја волео је Даринку Сретеновић, али се њоме није оженио. Посветио јој је многе песме, међу њима најпознатију "Госпи". Већ удатој са презименом Белић, њој је написао: "туђа су деца из тебе заплакала..." Срце песниково устрептаће и за пијанисткињом Бојананом Јелачом, али ће он до последњег дана остати највернији поезији и самоћи.
У љубавне тајне Момчила Настасијевића упустила се у драми "Ангелска соната" драматург и редитељ Зорица Симовић. Премијера заказана за понедељак, у склопу октобарских "Дана Настасијевића" у Горњем Милановцу, одакле потичу Настасијевићи.
Још од ране младости, Зорица Симовић, коју са Настасијевићем веже и исти завичај, проучава богату баштину великог песника, трага за новим детаљима из његовог и данас помало загонетног живота.
- Комад носи назив "Ангелска соната" зато што сам поуздано открила да је Момчило највише волео последњу Бетовенову клавирску сонату - објашњава Симовићева за "Новости". - Изводећи управо ово дело, Момчилову наклоност стекла је лепа пијанисткиња Бојана Јелача, која је често долазила на чувена окупљања у београдском салону четворице рођене браће, уметника Настасијевића: Момчила, Светомира, Славомира и Живорада, где се окупљала елита оновремене Србије.
БИРАЊЕ САМОЋЕ- МНОГИ научни и уметнички великани, попут генија Николе Тесле, али и непревазиђеног песника Момчила Настасијевића, често и упадљиво су одабрали самоћу, ради своје мисије у нама још недокучивим размерима - подсећа Зорица Симовић.
Скупљајући фактографске податке на којима је засновала свој драмски текст, ауторка је каже дошла и до занимљивих детаља о стварној Бојани Јелачи, али се овај комад, за који постоје назнаке да би могао да прерасте и у ТВ серију, пре свега заснован на Момчиловом односу са Даринком Сретеновић.
- Даринка и Бојана су стварне, кључне особе у песниковом животу, не рачунајући ту његову фамилију - сматра Зорица Симовић. - Имала сам част и привилегију да се сусретнем са Даринком. Упознала нас је њена тетка Марија Драшковић, сада пензионисани професор историје, а код Даринке ме одвео издавач Милорад Глире Даничић, обоје су из Горњег Милановца.
Већи део радње ове драме одвија се у једној београдској болници, последњег дана живота Момчила Настасијевића - 13. фебруара 1938. године:
- Као драматург, изабрала сам нарочито тај дан, јер се у њему преплићу судбине љубавног троуга Момчило - Бојана - Даринка. Крај његовог узглавља тада није била Даринка, иако су се волели до бесмртности и бескраја. Тог мучног последњег дана, са Момчилом прича Бојана - открива ауторка "Ангелске сонате". - Нисам овим комадом желела само да осветлим Момчилов непознати живот, него да кроз његов стварни живот и специфичну духовност којом је зрачио и коју ми данас морамо преносити, драматски осветлим и савременог човека. Драмом се, колико она то заслужује, одужујемо и Настасијевићима. А, Момчило, изврстан полиглота, тачно је говорио да се из њиховог доброг познавања најбоље може сагледати свој језик.

ЗАВИЧАЈНИ ДУГ
ПИСАЦ и редитељ "Ангелске сонате" признаје да јој се остварила жеља да представа буде производ Горњег Милановца:
- Осим Настасијевића и мене, из овог града су све троје глумаца: Андрија Даничић, који тумачи улогу Момчила, Душица Новаковић (Бојана) и Гордана Матијевић (медицинска сестра у болници у којој Момчило умире) - прича Зорица Симовић.


Момчило Настасијевић најзагонетнији српски песник | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Популарне странице Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ

ATLANTIDA

Преглед Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (WordPress - 1)

Власт

ВЛАСТ

Уцрвани, дубоко.

Уз штит дебеле коже.

Истећи може око,

а гле - суза не може.

Владимир Јагличић: СТУБ, Орашац, 2013, стр. 25

БЕЛАТУКАДРУЗ (алиас М. Лукић)