Одломак из писма Исидоре Секулић

Сетим вас се кроз скоро све мисли о животу и смрти. Ових дана претурало ми се по глави да: изгубити игру живота, или у њој велику карту - мора доћи за сваког ко уопште куша борбу духа и рада; и да је и боље да дође него да не дође; да управо мора доћи, ако човек има пред собом задатак мало тежи, иоле моралан и спиритуалан. Од среће почиње дегенерација. Моћ, љубав, задовољство, новац, власт, то је само даља похота и охолост, тврђи зид између нас и оних простора у којима треба постојати ако онима што за нама долазе мислимо да нешто оставимо, ма у ком облику. У музеје стижу, и чувају се, само препукнуте и здрускане ствари. Кад је мој отац најзад увидео да му нема и нема личне среће, постао је прави отац и мушкарац. Од народа, мислим да су Французи најспособнији да примају горчине и ударце и да при том, што рекао Ракић, «знају зашто» их трпе, и зато је то, Французи, народ мушкараца.... (Одломак из писма .Из једног од најдужих писама Исидоре Секулић које је неком послала - Милану Гролу, крајем јула 1931.) ЛеЗ 0006662

Сајтови писаца светских

Сајтови писаца светских
СОЛЖЕЊИЦИН

четвртак, 23. јануар 2020.

Шта све још садржи овај манастир?


Непознати Хипократови рецепти пронађени у манастиру Свете Катарине на Синају


.Рукопис из 6. века који садржи рецепте „оца медицине“, античког грчког лекара Хипократа, недавно је откривен у библиотеци манастира Свете Катарине на гори Синају, извештавају РИА-Новости које наводе извор из египатског листа Ахрам. Рукопис је пронађен током радова на реконструкције библиотеке. Проналазак је објавио египатски министар за антиквитете Калид Ел-Анани. Рукопис такође садржи три друга медицинска рецепта које је написала непозната особа. Један од њих је и илустрован цртежима лековитих биљака.Пронађени артефакт припада збирци рукописа под називом „палинпсести“ који се праве од коже, обрађене са обе стране. Натписи на првом слоју су уклоњени пре него што су рецепти написани на њима. -Ово је урађено, јер је кожа била веома скупа у то време, објашњава Ахмед Ал-Нимер, шеф Одсека за коптску археолошку документацију при Министарству за антиквитете. Ово је било веома уобичајено у старини. Више од 6 хиљада рукописа чува се у библиотеци манастира Свете Катарине. Најстарији међу њима потичу из 4. века. Око 600 рукописа написани су на арапском, грчком, етиопском, коптском, јерменском и сиријснструкције библиотеке. Проналазак је објавио египатски министар за антиквитете Калид Ел-Анани. Рукопис такође садржи три друга медицинска рецепта које је написала непозната особа. Један од њих је и илустрован цртежима лековитих биљака.
Пронађени артефакт припада збирци рукописа под називом „палинпсести“ који се праве од коже, обрађене са обе стране. Натписи на првом слоју су уклоњени пре него што су рецепти написани на њима. -Ово је урађено, јер је кожа била веома скупа у то време, објашњава Ахмед Ал-Нимер, шеф Одсека за коптску археолошку документацију при Министарству за антиквитете. Ово је било веома уобичајено у старини. Више од 6 хиљада рукописа чува се у библиотеци манастира Свете Катарине. Најстарији међу њима потичу из 4. века. Око 600 рукописа написани су на арапском, грчком, етиопском, коптском, јерменском и сиријском, и углавном се баве историјом, географијом и философијом.
Извор: Orthodox Christianity (превод – Информативна служба СПЦ)

Нема коментара:

Постави коментар

Популарне странице Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ

ATLANTIDA

Преглед Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (WordPress - 1)

Власт

ВЛАСТ

Уцрвани, дубоко.

Уз штит дебеле коже.

Истећи може око,

а гле - суза не може.

Владимир Јагличић: СТУБ, Орашац, 2013, стр. 25

БЕЛАТУКАДРУЗ (алиас М. Лукић)