Одломак из писма Исидоре Секулић

Сетим вас се кроз скоро све мисли о животу и смрти. Ових дана претурало ми се по глави да: изгубити игру живота, или у њој велику карту - мора доћи за сваког ко уопште куша борбу духа и рада; и да је и боље да дође него да не дође; да управо мора доћи, ако човек има пред собом задатак мало тежи, иоле моралан и спиритуалан. Од среће почиње дегенерација. Моћ, љубав, задовољство, новац, власт, то је само даља похота и охолост, тврђи зид између нас и оних простора у којима треба постојати ако онима што за нама долазе мислимо да нешто оставимо, ма у ком облику. У музеје стижу, и чувају се, само препукнуте и здрускане ствари. Кад је мој отац најзад увидео да му нема и нема личне среће, постао је прави отац и мушкарац. Од народа, мислим да су Французи најспособнији да примају горчине и ударце и да при том, што рекао Ракић, «знају зашто» их трпе, и зато је то, Французи, народ мушкараца.... (Одломак из писма .Из једног од најдужих писама Исидоре Секулић које је неком послала - Милану Гролу, крајем јула 1931.) ЛеЗ 0006662

Сајтови писаца светских

Сајтови писаца светских
СОЛЖЕЊИЦИН

петак, 26. јун 2020.

Много су бољи и ближе истине коментари читалаца


Него чланци тзв. официјалне Србије. То потврђује и овај коментар. (Туда води добар пут према наметанима и наметачима тзв. Друге Србије - оне леве и оне десне)



....
Продужени рад књижара у вечерњим сатима да, али "ноћ књиге", не 
пре 17 сати
Господо организатори, дан је природно, нормално време за људске активности, а ноћ је време за криминалце, лопове, људе нечасних и непоштених намера, вампире, сотоне, вештице, зле духове, итд. Ноћ може да буде и време читања књиге, али то је нешто друго него бесмислене кампање типа ноћ књиге, ноћ музеја, ноћ овога и онога. Трговци не презају ни од чега што доноси добит. Немам ништа против продуженог рада књижара у вечерњим сатима, или дежурних ноћних служби, али није еколошки да ноћ замени дан.
 
______________________
Коментар уз чланак, штампан у Политици 
Попусти за „Ноћ књиге”
уторак, 23.06.2020. у 21:30 М. С.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарне странице Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ

ATLANTIDA

Преглед Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (WordPress - 1)

Власт

ВЛАСТ

Уцрвани, дубоко.

Уз штит дебеле коже.

Истећи може око,

а гле - суза не може.

Владимир Јагличић: СТУБ, Орашац, 2013, стр. 25

БЕЛАТУКАДРУЗ (алиас М. Лукић)